Edwin Oudshoorn

Dahlia
"A-lijn jurk van katoen met kleurrijke print en witte kraag, versierd met talloze Dahlia's."
Het symbool voor weelde en kracht

THE MANOR BLOOMS | 09/2015
Design: Edwin Oudshoorn
Fotografie: Melody Lieftink


Geboren tussen de bloembollen, in de leer geweest bij een bloemist: bloemen zijn couturierEdwin Oudshoorn niet vreemd. Met zijn veertien lievelingsbloemen ontwierp hij bijzonderecouturecreaties die hij afgelopen week presenteerde tijdens een sprookjesachtige show, verdeeld over zeven kamers aan het Nes 116. The Manor Blooms ontstond in samenwerking met de heren van The Wunderkammer, die met het decor opnieuw lieten zien dat níemand zo kan betoverenmet bloemen als zij dat doen.

‘Remembered Colours’ | AIFW 2013
Design: Edwin Oudshoorn
Fotografie: Peter Stigter


“Wie leeft brandt zijn vingers, zijn vleugels en zijn hart.
Vanuit het diepste zwart van liefdes- of levensverdriet, bezien we het verleden: Een kleurrijke herinnering aan onschuld: vlinders en regenbogen. Die onbezonnenheid komt niet meer terug.

Het zwart vormt ons, brengt ons openbaringen. En uiteindelijk verenigt het zich met de kleurrijke jeugd in het verleden.
Berusting maakt van liefdesverdriet levensvreugde, met nieuwe kennis en een breed kleurenpalet gaan we voort.”

In totaal vertaalden 21 sets – het verhaal ‘Remembered Colours’. De collectie begint in de lente, groen en blauw in de achtergrond. Je hoort de vogels in de muziek, alles is fris en onbezonnen. Dan verandert alles, er is storm op komst. De collectie oogt donker en verbrand. Aan het eind van de collectie komt er toch weer licht; donkere wolken blijven niet hangen. De collectie is een reis door het leven.

‘Forget your troubles’ | AIFW 2012
Design: Edwin Oudshoorn
Fotografie: Peter Stigter


Met deze collectie wist Edwin Oudshoorn op spectaculaire wijze de Amsterdam Fashion Week af te sluiten. Hierbij was de schitterende afwerking van zijn stukken “the talk of the town”.

Ook de zorgvuldige wijze waarop de ontwerper gebruik maakt van zijde en tule en de schitterende met de hand geborduurde kraagjes én bodies zijn typerend voor zijn stijl. Edwin Oudshoorn heeft de Kunstacademie in Arnhem in 2004 summa cum laude afgerond.

Edwin Oudshoorn maakt couture met een knipoog naar de maatschappij. Hij baseert zijn inspiratie onder meer op het observeren van mensen en de persoonlijke keuzes die ze maken.

Edwin studeerde af aan de Design Academy in Arnhem in 2004. Hij ontving de Frans Molenaar prijs in 2005. En ontwierp de (bruids)jurken van vele bekende Nederlandse vrouwen. 

De collecties van Edwin waren te zien in verschillende musea. Het Rijksmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Teylers Museum Haarlem en het Musee de la Vie Romantique in Parijs gedurende de Couture Week.

Naast couture bestaat zijn werk uit kostuumontwerp opdrachten voor film en theater. In 2007 maakte hij het kostuumontwerp voor de opera Iphigenie and Aulide, (Académie Royale de Musique La haye) en musicals zoals Soldaat van Oranje.

edwinoudshoorn.com | TEDxamsterdamwomen