Winde Rienstra

‘A Forgotten Path’ | AIFW 2013
Design: Winde Rienstra
Fotografie: Peter Stigter


In 2008 studeert Winde (1981) af aan de HKU. Haar ontwerpen maakten binnen korte tijd furore. Haar werk beweegt zich tussen grenzen van de mode, kunst en architectuur. 

“Ik laat mij graag inspireren door architectuur, omdat het mij een andere kijk op mode kan geven. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit de natuur en kunst, eigenlijk kan het van alles zijn, ik merk wel dat ik vaak gefascineerd raak door kleine details, die ik dan bijvoorbeeld uitvergroot in mijn ontwerpen.

Grazia presenteert Winde Rienstra op Amsterdam Fashion Week

 

A forgotten path
Winde Rienstra's nieuwste collectie a forgotton path vond haar inspiratiebron in de schoonheid van verlaten Russische datsja's. Dit zijn houten landhuizen, waar stadse Russen de zinderende zomers doorbrachten en gelukkig waren. Poëtische bouwwerken, met verfijnd houtsnijwerk en een grote verscheidenheid aan vormen en verhoudingen. Gezegende onderkomens die altijd de menselijke maat in het oog hielden, maar nu onbewoond zijn. De puurheid, rijkdom en sereniteit van deze verlaten plaatsen vormde de inspiratiebron voor a forgotten path, waarmee Rienstra de ontroerende kwetsbaarheid van menselijke omhullingen liet zien.

Contrastrijke collectie
Een aantal aspecten die Winde tijdens haar show tot uitdrukking bracht zijn de extremen die in het Russische klimaat naar voren komen en als breekpunt hierin de lenteviering Maslenitsa. Die contrasten werden onder andere uitgedrukt in een speelse kinderlijkheid tegenover een harnasachtige verstijving, met als midden balans de huiselijke sferen waarin de mens zich in deze extremen staande houdt.