Maankoningin

MAANKONINGIN

Maankoningin
Club Lam | 12/2023

Spel: Ella Kamerbeek, Celine Vermeulen, Annelies de Weerdt, Joppe Klein

Concept, Tekst en Regie: Marloes IJpelaar


 Over de voorstelling

Maria Theresia van Oostenrijk worstelt in haar huwelijk met de ‘Zonnekoning’, Lodewijk XIV, die vooral bezig is met zijn eigen balletspektakels en affaires. Maria verzamelt daarom een bont gezelschap om haar heen met waarzeggers, circusacts en operazangers die de eenzaamheid verzachten. Wanneer ze plots ziek wordt kan de arts niks voor haar doen, de gezondheidszorg is namelijk gericht op mannen, het vrouwenlichaam onderzoeken is iets waar hij zijn vingers niet aan brandt. Langzaam sterft Maria aan de onverzorgde tumor.  “Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest”, waren haar laatste woorden.

Over Marloes

Marloes IJpelaar is regisseur en schrijver van Maankoningin en vervult tevens de rol van artistiek leider binnen Club Lam. Haar teksten kenmerken zich door een treffende mix van humor en diepgaande emotie. Dit doet ze door een krachtige stem aan personages die traditioneel niet gehoord werden te geven en humorvol commentaar te leveren op hedendaagse maatschappelijke fenomenen. Marloes draagt bij aan de verrijking van het Nederlandse theaterrepertoire met complexe vrouwelijke personages, waardoor ze het eentonige canon nieuw leven inblaast.
In de pers

NPO Radio1 Interview - Dijkstra & Evenblij - 12 november
Marloes, regisseur en schrijver van Maankoningin, deelde recentelijk haar inzichten tijdens een interview op NPO Radio1. Het biedt een blik op de motivatie achter de voorstelling en de dringende kwesties die moeten worden aangepakt.

Uitkrant Amsterdam Cultuurmaker van 2023 - 1 december
In december wordt Marloes, regisseur en schrijver in "Maankoningin", erkend als cultuurmaker van 2023 door UitKrant Amsterdam. Haar korte documentaire wordt begin december online gepresenteerd op alle socialmedia kanalen. Houdt de website in de gaten!

Theaterkrant jaarlijstjes - 30 oktober
Ook werd Club Lam geprezen als meestbelovende nieuwkomer en meest verheugende ontwikkeling in de theaterkrant over seizoen 22/23.

Het nieuwe stuk van theatergezelschap Club Lam gaat op 1 december in première in Venlo. 'Maankoningin' gaat over de genderverschillen in de gezondheidszorg, gegoten in een verhaal over de vrouw van zonnekoning Lodewijk de veertiende. Met deze voorstelling pakt Club Lam het anders aan dan voorheen.
Omroep Venlo - 27 november
'Wij koppelen het verhaal van de Maankoningin aan de gezondheidszorg, die volgens ons nog steeds te veel gericht is op mannen en daardoor vrouwen over het hoofd ziet', vertelt artistiek leider Marloes IJpelaar. 'Vrouwen worden daardoor slechter gediagnosticeerd of krijgen te veel klachten van medicijnen.'

 

 

    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.