Schrijver

BIOGRAFIE

Marloes IJpelaar is in 2018 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens haar opleiding profileerde zij zich al als maker. Zij maakte samen met Nader Farman Lady Into The Fox, (naar het gelijknamige boek) dat zij zelf vertaald en bewerkt heeft. Voor het Cafe Theater Festival schreef zij de voorstelling Politieke Wanhoop, door Toiletdames. Ook schreef en maakte zij de solovoorstelling Vivre Sa Vie. Na haar opleiding richtte IJpelaar samen met Ella Kamerbeek Club Lam op. Hiervoor schreef zij de voorstellingen Let Them Eat Cake, Tindersprookje en Die Already. 

 

STIJL

Marloes IJpelaar heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als schrijfster en onderscheidt zich door haar interesse en strijdlust om historische vrouwen opnieuw een podium te geven. Haar teksten zijn herkenbaar en in directe taal. IJpelaar stelt beelden, die opgeslagen liggen in ons collectief geheugen ter discussie. Dit doet zij door haar personage uit het verleden in het heden te plaatsen. De historische figuren krijgen een moderne taal en nieuw perspectief. Zij spreken met de kennis van het heden. Het gecreëerde universum doet zo niet alleen een aanspraak op de werkelijkheid van het theater, maar speelt ook met ons collectieve geheugen. Zo verward IJpelaar het publiek en daagt uit tot een zelfstandige manier van denken. 

PERS

“Actrice en schrijfster Marloes IJpelaar (25) uit Sittard is een talent om in de gaten te houden. Meteen na haar afstuderen aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richtte ze haar eigen gezelschap Club Lam op. Het is een all-female collectief dat zich inzet voor meer vrouwelijk perspectief in het theater en in de media. Marloes is artistiek leider en acteert, schrijft en regisseert.” – L1 Radio

Interview L1 

Interview De Limburger