Toneelgroep Maastricht

De laatste getuigen

De laatste getuigen
Toneelgroep Maastricht | 23 oktober - 24 november 2019
Regie: Michel Sluysmans


 

In het kader van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Limburg brengt Toneelgroep Maastricht in co-productie met De Domijnen een uniek theatraal document over deze mijlpaal in de geschiedenis. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans geven zeven acteurs en een pianist stem aan de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt. Het script is geschreven door schrijver-journalist Wiel Beijer op basis van het gelijknamige boek van Dagblad De Limburger en een aantal nieuwe gesprekken met getuigen.

In het najaar van 2019, exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg, komen de verhalen van Harrie Bloemen, Martin Boelen, Kitty Delahaye, Gertie Gerritsen, Hennie Geurten, Wies van den Goor, Herman Silbernberg en Jan Smits tot leven in een uniek theatraal en muzikaal programma. Acteurs Mieneke Bakker, Bart Bijnens, Karlijn Hamer, Marloes IJpelaar, Hans van Leipsig, Sef Thissen, Stijn Vervoort worden muzikaal bijgestaan door pianist Egbert Derix. De beelden die filmmaker Rob Hodselmans maakt van de ontmoetingen tussen de acteurs en de getuigen worden vertoond tijdens de voorstelling.

Op dinsdag 12 september 1944 trekken soldaten van de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie bij het dorpje Mesch de Nederlandse grens over. Een aantal dagen later is de bevrijding van Zuid-Limburg een feit, de rest van Limburg volgt in de maanden daarna. De generatie die deze mijlpaal in de geschiedenis heeft meegemaakt sterft langzaam uit. 8 getuigen, uit 8 plaatsen van Noord- tot Zuid-Limburg, 8 verhalen. De laatste getuigen is een theatraal document van een tijd en een generatie die bijna is verdwenen.

De première vindt plaats op donderdag 24 oktober 2019 in Schouwburg De Domijnen in Sittard. De laatste getuigen is van 23 oktober tot en met 24 november te zien in de Limburgse theaters.

speellijst en tickets

    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.