MARLOES IJPELAAR
Marloes IJpelaar (HKU 2018) is een veelzijdige regisseur en schrijver, bekend om haar originele, humoristische en maatschappelijk geëngageerde toneelstukken, waaronder Rubens Meisjes en Lolita. Ze is oprichter en artistiek leider van Club Lam, een feministisch theatercollectief dat met scherpe humor en lef de status quo uitdaagt.
Marloes maakt werk waarin grote thema’s persoonlijk worden, en het persoonlijke politiek. Ze blikt terug naar de geschiedenis, maar spreekt tot het heden. Haar stijl is eerlijk, brutaal en speels — met ruimte voor ongemak, verlangen en verwarring. De Volkskrant noemde haar werk “origineel, scherp en hilarisch commentaar op eigentijdse fenomenen.”
Wat haar drijft, is meer dan alleen een artistieke missie. Als hoogsensitieve sensatiezoeker (HSP/HSS) met ADHD leeft Marloes in een constante dans tussen overprikkeling en verlangen naar intensiteit. Ze weet wat het is om zich anders te voelen — en heeft lang overgecompenseerd om erbij te horen. Nu gebruikt ze die gevoeligheid als krachtbron. In haar werk zoekt ze prikkels die betekenisvol zijn. En nodigt ze anderen uit om, net als zij, met plezier naar de grote vragen van het leven te kijken.
Naast haar theaterwerk biedt Marloes scriptcoaching en personage-opstellingen aan voor makers die hun stem willen verdiepen en hun werk meer durven laten ademen.
CLUB LAM
Club Lam (2018) is een feministisch theatergezelschap dat de culturele sector wakker schudt met scherpe teksten, eigenzinnige beelden en een flinke dosis humor.
Artistiek leider Marloes IJpelaar schrijft de teksten: origineel, geestig en genadeloos scherp. Samen met mede-oprichters Ella Kamerbeeken Ayla Çekin Satijn maken ze voorstellingen waarin vrouwen zélf aan het woord zijn — luidkeels, kwetsbaar en onverschrokken.
Van de instafamous Marie Antoinette (Let Them Eat Cake, 2019) tot de OnlyFans-ster Lola (Lolita, 2021), de Rubensmodellen met koopschaamte (Rubens Meisjes, 2023) en de meest recente: Sappho op een tantrafestival (Lesbos, 2025) — Club Lam herschrijft het narratief en zet stereotypen op hun kop.
De makers beuken door glazen plafonds, spelen met vrouwelijke archetypes en laten het publiek lachen, twijfelen en confronteren. Hun stijl is uitgesproken, brutaal poëtisch en altijd actueel. De voorstellingen worden telkens opnieuw vormgegeven — als solo, duet, trialogie of collectieve eruptie — en spelen met de grenzen tussen theater, performance en popcultuur.
Met lovende recensies, uitverkochte zalen en een groeiende community is Club Lam inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende feministische theatergezelschappen van Nederland.
SHOWREEL
