Over Marloes

MARLOES IJPELAAR

Marloes IJpelaar (afgestuurd aan de HKU 2018) is een veelzijdige regisseur en schrijver, bekend om haar originele en humoristische toneelstukken, waaronder Rubens Meisjes en Lolita. Ze is tevens de artistiek leider van Club Lam, een toonaangevend feministisch theatergezelschap dat de status quo uitdaagt met gedurfde en geestige producties.

IJpelaar’s werk staat bekend om haar vermogen om historische verhalen nieuw leven in te blazen en actuele kwesties aan te snijden met scherpe humor en een kritisch oog. Ze brengt historische figuren naar het heden, waar ze spreken met hedendaagse wijsheid, wat leidt tot verwarrende en diepgaande inzichten.

Haar toneelstukken hebben lovende kritieken ontvangen, met de Volkskrant die haar werk prijst als “origineel, scherp en hilarisch commentaar op eigentijdse fenomenen.” Naast haar werk in het theater biedt Marloes script-coaching en personage-opstellingen voor schrijvers, regisseurs en acteurs die hun vakmanschap willen verdiepen.

CLUB LAM

Club Lam (2018) zet zich in voor meer vrouwelijk perspectief in de cultuursector. Met een frisse blik en eigen teksten beuken ze door glazen plafonds en verwoesten vast­ge­roeste rollen­pa­tronen opzoek naar een uniek vrouwelijk perspectief. Van de instafamous Marie Antoinette (Let Them Eat Cake, 2019) tot de Onlyfans ster Lola (Lolita, 2021) en de naaktmodellen van Rubens met koopschaamte (Rubens Meisjes 2023); Club Lam laat vrouwen aan het woord.

Ze zetten stereotypen op hun kop, nemen luidkeels ruimte in en stimuleren zo een dieper begrip van gender (on)gelijkheid in de samenleving. De kritische maatschappelijke reflectie van Club Lam heeft geleid tot herhaalde erkenning met lovende recensies, waardoor ze momenteel als vooraanstaand feministisch gezelschap worden beschouwd.

 

 

 

    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.