Over Marloes

MARLOES IJPELAAR
IJpelaar werkt als actrice en schrijfster voor Club Lam, in juni 2018 studeerde zij af als actrice op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Op de opleiding had ze naast het acteren al een grote interesse in schrijven. Bij Club Lam heeft ze dan ook naast actrice de rol van schrijfster op zich genomen. Marie Antoinette is haar eerste volledige voorstelling die ze zelf heeft geschreven. Als actrice speelde in voorstellingen van oa. schrijver en regisseur Koos Terpstra , Roeland Hofman, Anneke Sluiters (begeleiding van warme winkel) en in collectief verband met Manja Topper (Doodpaard). Samen met Nader Farman (Lecoq Parijs) maakte zij de voorstelling Lady Into Fox. Afgelopen jaar was ze te zien in de nieuwe NPO serie Tagged. Ook presenteerde zij meerdere afleveringen voor de campagne van ANWB Experts. Ze zingt en schrijft eigen nummers als Schwempie.

Samen met Ella Kamerbeek richtten zij Club Lam op. Ella Kamerbeek: "Marloes IJpelaar heeft een grote mond, maar nog een veel groter hart. Ze speelt met volle overtuiging en zorgt ervoor dat de mensen om haar heen in volle overtuiging met haar mee kunnen. Marloes is een intelligente, veelzijdige en scherpe maker en speler."

CLUB LAM

Club Lam bestaat uit de makers Ella Kamerbeek, Ayla Satijn en Marloes IJpelaar en de zakelijk leider Margot de Sera. Een jong gezelschap dat nieuw repertoire maakt met alleen maar vrouwenrollen voor een breed publiek. In dit repertoire worden die vrouwenrollen opnieuw gedefinieerd. Dit achten ze bij Club Lam noodzakelijk, omdat ze zich niet kunnen identificeren met de huidige rollen die vrouwen op het toneel krijgen. Het idee wat een vrouw is of kan zijn, is breder dan het toneel nu biedt. Club Lam zoekt naar het grote verhaal in de kleine tragedies en doet dit in een denderende taal en vorm die vermaken. Club Lam wil het publiek de ruimte geven om te reageren, daarom maken zij geen theater in grote zalen, maar in cafés en festivaltenten, zonder de afstand van een podium.  

Ze schrijven en maken nieuwe toneelstukken die de verbinding tussen generaties leggen. Club Lam doet dit door onderwerpen te mixen en het verloop van de geschiedenis op de hak te nemen.