FAMILIE EN SYSTEEM OPSTELLINGEN

In de breedste zin van het woord is een opstelling een configuratie van mensen of dingen in de ruimte. Een opstelling kan gaan over een familie maar ook over een organisatie, een bedrijf, waarbij de onderlinge verhoudingen tussen betrokkenen zichtbaar worden.

Naast familie en systeem opstellingen geef ik ook script-coaching aan de hand van deze methodes. Schrijvers/Regisseurs/Acteurs die opzoek zijn naar verdieping in hun werk kunnen terecht voor een personage-opstelling. Hierbij onderzoeken we samen de personages die nog gecreëerd moeten worden of die al bestaan. De belangrijkste personages worden op briefjes geschreven en deze worden in de ruimte door de opsteller zelf neergelegd. De schrijver gaat op het personage staan en mag vrijuit vertellen wat hij/zij/hen ervaart. Hierdoor vallen creatieve “blokkades”, die je ervaart als je thuis achter je laptopje zit, weg. Je bent namelijk fysiek en met je volle aandacht even helemaal in het verhaal gedoken en daar kun je altijd weer naar terug refereren. 


Het opbouwen van een personage kan soms enkele weken duren. Met een opstelling verkort je die tijd. De opsteller ervaart de energie van het personage in de ruimte. Net zoals dat bij een familieopstelling gebeurd bij wildvreemde representanten. Een familieopstelling kan ook worden toegepast op een cast als de schrijver of regisseur de acteurs in de rol plaatst in de ruimte.

Script-coaching helpt bij het creatieve proces zonder dat het op de details ingaat. Als proces begeleider zorg ik ervoor dat je vrij kan associëren en je jezelf kan bevrijden van (zelf)kritiek.

Neem gerust contact met mij op via de mail voor een vrijblijvende balafspraak.

Reviews

Zoals de meeste schrijvers ben ik ook erg op zoek naar manieren om in mijn werk een verdiepingsslag te maken. Het vraagt steeds behoorlijk wat (zelf)reflectie en inlevingsvermogen om de kern van een verhaal bloot te kunnen leggen. Of een personage goed uit te diepen. Dat lukt niet altijd even soepel en blokkades werpen zich makkelijk op. Tijdens zo’n blokkade kwam ik bij Marloes terecht. Met behulp van een familie opstelling met al mijn personages wist Marloes die stugge blokkade in twee uur tijd te breken. Ik kreeg meer inzicht in wat ik eigenlijk écht wilde vertellen met mijn verhaal en wat me daarvan weerhield. Door de opstelling kreeg ik echt de mogelijkheid me ten volle in te leven in alle verschillende perspectieven van de personages. Doordat Marloes tijdens de sessie notities maakt en ook mijn non-verbaal gedrag en houding omschrijft tijdens de verschillende stappen, kan ik ook nu nog tijdens het schrijven teruggrijpen naar de inzichten die het bracht. Marloes creëerde een ontzettend veilige ruimte, eentje waarin ik mezelf even kon verliezen onder haar begeleiding. Iets wat in mijn geval echt nodig bleek om mijn werk naar een hoger niveau te tillen en het meer gewicht te geven.

– Brecht de Backer (schrijver)

Voor onze speelfilm wilden Aramis Garcia Gonzalez en ik graag een karakteropstelling uitproberen en kwamen zo terecht bij Marloes. De opstelling heeft ons enorm geholpen om de personages te leren kennen en ook vooral te voelen. Het is een fijne techniek als je de onderlinge relaties van de karakters nog niet kan pinpointen, of als je wat meer afstand wil tot je persoonlijke verhaal. Het gaf ons een duwtje in de rug om de kern van onze speelfilm te kunnen vinden. Na de eerste karakteropstelling wilden we gelijk nog een afspraak inplannen voor een andere film!

– Perla Vita Beerens (scenarioschrijver)

In augustus 2021 mocht ik een sessie familie opstellingen doen bij Marloes. Ik had nog maar één keer een opstelling gedaan, in teamverband. Nu zou ik in mijn eentje gaan en niet over een samenwerking, maar over karakters in mijn film. Marloes nam heel fijn de tijd en rust voor de oefening, ik vond het echt een geweldige ervaring en kwam al snel tot gloednieuwe inzichten in mijn personages. Het was ook erg fijn dat Marloes achteraf mij notities van de opstelling toestuurde, zodat ik mij tijdens de sessie kon focussen op de inzichten. Marloes is geweldig, kan niet wachten tot de volgende sessie!

– Bodil Matheeuwsen (scenarioschrijver)

Een opstelling bij Marloes doen is gewoon super. Ze weet je heel helder te begeleiden en voelt goed aan wat je nodig hebt. Zo bracht ze mij al snel naar een belangrijke kern. Ik was verrast door de wendingen die de opstellingen namen. En eigenlijk bevestigden die mij nog meer hoe goed ik de stroom van de opstelling kon volgen. Marloes stelt heldere vragen en schept orde. Ze zorgt ervoor dat je dicht bij je gevoel kunt komen. Ze geeft je de ruimte om te onderzoeken en maakt interessante verbindingen. Ik kom bij Marloes voor persoonlijke vragen en voor het uitwerken van mijn fictie projecten en het is allemaal bijzonder. Ik ga bij Marloes altijd met een geordend en fijn gevoel, en nieuwe inzichten weg. Het is een talent om iemand bij zo’n kwetsbaar proces zo concreet en liefdevol te kunnen begeleiden. Doe jezelf een plezier en ga gewoon eens even naar Marloes. 

– Valerie Bisscheroux (regisseur)

Onlangs mocht ik een familie opstelling doen bij Marloes. Marloes creëerde een safe space waardoor ik dichtbij mijn gevoel kon komen. Ze stelde duidelijke vragen waardoor ik veel (nieuwe) inzichten kreeg en mij verder kan ontwikkelen.
Als je een stap wilt maken in jou persoonlijke ontwikkeling, ga dan zeker een familie opstelling bij Marloes doen!

– Bregje Stax (ondernemer)

Bij Marloes is het thuiskomen in je eigen gevoelswereld. Stap voor stap kan ze helder de kaart voor je schetsen om je veilig en vrij uit te laten spreken over je emoties/gedachtes en fantasieën. Mijn schrijf periode voor mijn korte film ging van start met een opstelling, waardoor ik direct werd gecapituleerd naar de kern van “wat” ik wou vertellen. De volgende stap is “hoe” en ik kan niet wachten om samen met Marloes die reis aan te gaan. Marloes is de perfecte stap om je op persoonlijk  en professioneel vlak op een hoger niveau te bewegen en te motiveren.

– Ayla Çekin Satijn (regisseur)

Marloes weet snel tot de essentie van het probleem te komen en durft jou te confronteren met de blokkades waar jij tegenaan loopt. Ik had een positieve ervaring waarin de lastige dynamieken in mijn leven direct werden uitvergroot en van een afstandje konden worden benaderd. Op het eerste gezicht misschien wat onwennig, maar het werd al gauw duidelijk hoeveel baat ik had bij deze sessie en de manier waarop. Ik kijk uit naar de volgende keer

– M (muzikant)
    Club Lam's Nieuwsbrief

    Maandelijkse e-mail over genderkloof, vrouwenrollen en events

    We respect your privacy.